
چرا داخل ظروف مسی سیاه میشه؟ آیا این سیاهی ضرر نداره؟ راه حلش چیه!

ظروف مسی از گذشته تا امروز یکی از محبوب ترین انتخاب ها برای پخت و پز و حتی سرو غذا بوده اند. دلیل این محبوبیت نه تنها زیبایی خیره کننده ی آن است، بلکه خواص سلامتی مس و دوام بالای آن است. با این حال، بسیاری از افرادی که ظروف مسی خریداری می کنند، پس از مدتی با این پرسش مواجه می شوند: چرا داخل ظروف مسی سیاه می شود؟
اگر به تازگی اقدام به خرید ظروف مسی آشپزخانه کردهاید یا قصد آن را دارید، حتماً میخواهید بدانید چطور عمر و زیبایی آنها را حفظ کنید. یکی از چالشهای رایج، سیاه شدن این ظروف است. این تغییر رنگ به ویژه در قسمت داخلی که با غذا و حرارت در تماس است، زودتر رخ میدهد و ممکن است باعث نگرانی شود. در این مقاله به علت و راههای جلوگیری از سیاه شدن ظروف مسی میپردازیم تا از انتخاب خود لذت ببرید.
همین اول بگم سیاه شدن داخل ظروف مسی کاملا عادیه و هیچ ضرری نداره و اینکه چرا داخل ظروف مسی سیاه میشه به خاطر وجود مواد غذایی ، چربی و کلسترول داخل غذا ، آب ، اکسیژن هوا و حرارت شعله گاز اتفاق میوفته ، البته این اتفاق برای تمام ظروف آشپزی میوفته مثل ظروف گرانیت ، آلمینیومی و… هم میافته با این تفاوت که در ظاهر بعضی ظروف بیشتر مشخص میشه. خب چرا داخل ظروف مسی سیاه میشه بیشتر دیده میشه و بنظر میرسه خراب شده ! اما خراب نیست و سالمه ، چون موقع خرید ظروف مسی جدید مثل وقتی قابلمه مسی یا ماهیتابه وقتی نو باشند ، داخل آن ها سفیدگری شده با فلز هست و براقیت و رنگ نقره ای یا سفید داخل ظروف هنوز با آب ، حرارت شعله و چربی و… برخورد نکرده که تغییر رنگ بده. اینکه چرا بیرون ظروف مسی سیاه میشه هم در ادامه بلاگ به طور کامل پاسخ تمام سوالات شما در این زمینه رو خواهیم داد.

قابلمه مسی براق قبل از سیاه شدن
چرا داخل ظروف مسی سیاه میشود؟
یکی از متداول ترین پرسش ها میان کاربران این است که چرا داخل ظروف مسی سیاه می شود؟ پاسخ به این سؤال به چند عامل بستگی دارد که شامل واکنش های شیمیایی، نوع استفاده، شرایط نگهداری و حتی کیفیت خود ظرف مسی می شود. در ادامه به مهم ترین دلایل این موضوع اشاره می کنیم.
فلز قلع داخل ظروف مسی که به رنگ نقره ای روشن و براق دیده میشه و به سفیدگری مس معروفه وقتی در حال اکسید شدنه کم کم کدر شده و به مرور سیاه میشه ، حالا اکسید شدن به چه معنی ؟ یعنی وقتی که هر ماده طبیعی با اکسیژن موجود در هوا یا مواد دیگه واکنش نشون میدن. این اکسید شدن در مواد مختلف به طریق مختلف اتفاق میوفته در بعضی از مواد بسیار سریع که به آتیش گرفتن منتهی میشه یا مثلا در مواد خوراکی مثل سیب خوردنی هم اکسید اتفاق میوفته ، چطور ! زمانی که سیب رو نصف میکنیم و مدتی از نصف کردنش بگذره به مرور میبینید که رنگ لایه ای که برش خورده تیره تر شده و به این حالت اکسید شدن میگن و همینطور که گفتیم در تمام فلزات اکسید شدن هست مثلا اکسید آهن همون زنگ زدن آهن که به اون صورت دیده میشه و خلاصه در تمام مواد طبیعی اتفاق میوفته و کاملا عادیه.
علت های اصلی سیاه شدن ظروف مسی
در این بخش علت های اصلی سیاه شدن ظروف مسی را برای شما شرح می دهیم:
۱. اکسید شدن مس
دلیل سیاه شدن ظروف مسی در بیشتر مواقع، پدیده ی اکسایش است. وقتی فلز مس در تماس با اکسیژن موجود در هوا و رطوبت قرار می گیرد، یک لایه تیره رنگ (اکسید مس) روی سطح تشکیل می شود.این فرایند طبیعی است و به همین دلیل چرا مس سیاه می شود پاسخ ساده ای دارد: چون فلز با محیط واکنش نشان می دهد.
۲. تماس با حرارت بالا
یکی از علت زود سیاه شدن ظروف مسی حرارت مستقیم شعله است . وقتی ظرف روی آتش یا شعله زیاد قرار می گیرد، سطح آن دچار تغییر رنگ و سیاهی می شود.این موضوع به خصوص در قسمت داخلی که با روغن و غذا ترکیب می شود، بیشتر رخ می دهد.

تماس با حرارت بالا
۳. مواد غذایی اسیدی
غذاهایی مثل گوجه فرنگی، رب، آبلیمو و سرکه به شدت اسیدی هستند.وقتی این مواد در ظرف مسی پخته شوند، واکنش بین اسید و فلز باعث تغییر رنگ می شود.به همین دلیل، اگر زیاد از غذاهای اسیدی استفاده کنید، الان متوجه این موضوع شدید که چرا رنگ ظروف مسی سیاه می شود.
۴. رطوبت و شست و شوی نادرست
باقی ماندن رطوبت پس از شست و شو یکی دیگر از دلایل اصلی سیاه شدن است.اگر ظرف را بعد از شستن خشک نکنید، لکه های سیاه در ان ایجاد می شود.به همین خاطر همیشه توصیه می شود که بعد از شست و شو، ظروف مسی را کاملاً خشک کنید.

رطوبت و شست و شوی نادرست
۵. کیفیت پایین مس یا روکش قلع
برخی از ظروف مسی کیفیت پایینی دارند و به سرعت واکنش نشان می دهند. یا روکش قلع داخل ظرف نازک است و زود از بین می رود.در چنین حالتی، حتی در استفاده معمولی هم ممکن است بگویید: داخل ظرف مسی سیاه شده بدون اینکه دلیل خاصی وجود داشته باشد.
پیشنهاد می کنیم برای خرید قابلمه مسی و در کل ظروف مسی از مس فروشان اقدام به کنید . این فروشگاه برای شما مس اصل زنجان ارسال کرده و شما کاملا خیالتان راحت است در عین اینکه مس را با بهترین قیمت خریداری می کنید، قیمت آن نیز مناسب است.
جدول: مهم ترین دلایل سیاه شدن ظروف مسی
در این بخش دلایل سیاه شدن ظروف مسی را به صورت خلاصه تر در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم:
دلیل سیاه شدن ظروف مسی | توضیح کوتاه | شدت تأثیر |
اکسید شدن در تماس با هوا | واکنش طبیعی مس با اکسیژن | زیاد |
حرارت بالا | تماس مستقیم با شعله یا گرما | زیاد |
غذاهای اسیدی | واکنش اسید با فلز مس | خیلی زیاد |
رطوبت | باقیماندن آب بعد از شست و شو | متوسط |
کیفیت پایین ظرف | مس ناخالص یا قلع ضعیف | زیاد |
راه های جلوگیری از سیاه شدن ظروف مسی
اکنون که فهمیدیم چرا داخل ظروف مسی سیاه می شود، باید سراغ راهکارها برویم. خوشبختانه با رعایت چند نکته ساده می توانیم عمر ظروف مسی را افزایش دهیم.
پک سفیدگری ظروف مسی راهکاری جدید
اگر شما هم میخواهید ظروف مسی خود را به بهترین شکل سفیدگری کنید و از سیاهی داخل آنها خلاص شوید، پک سفیدگری ظروف مسی بهترین انتخاب است. این پک شامل مواد مخصوص و ابزارهای مورد نیاز برای پاکسازی آسان، سریع و موثر ظروف مسی است.
راه های جلوگیری از سیاه شدن ظروف مسی
اکنون که فهمیدیم چرا داخل ظروف مسی سیاه می شود، باید سراغ راهکارها برویم. خوشبختانه با رعایت چند نکته ساده می توانیم عمر ظروف مسی را افزایش دهیم.
۱. استفاده از شعله ملایم
در هنگام پخت غذاها در ظروف مسی برای جلوگیری از سیاهی، همیشه از شعله ملایم استفاده کنید. تجربه نشان داده است که پختن غذا در ظروف مسی با حرارت بالا باعث می شود که ظرف سریع تر سیاه شود.
۲. پرهیز از نگهداری غذاهای اسیدی طولانی مدت
اگرچه می توان غذاهای اسیدی در ظروف مسی پخت، اما بهتر است زمان پخت طولانی نباشد . همچنین اگر می خواهید از ظرف مسی برای نگهداری غذا استفاده کنید، پیشنهاد می کنیم غذاهای اسیدی را درون این ظرف نگهداری نکنید.

پرهیز از نگهداری غذاهای اسیدی طولانی مدت
۳. خشک کردن کامل پس از شست و شو
یکی از بهترین راه های جلوگیری از سیاه شدن ظروف مسی خشک کردن کامل با دستمال نرم است. پس از اینکه ظرف مسی را شستید، اجازه ندهید درون آن رطوبت باقی بماند و سریعا با دستمال نرم آن را خشک کنید.
۴. استفاده از روکش قلع با کیفیت
ظروفی که داخل آن ها قلع کاری شده است، کمتر سیاه می شوند. مطمئن شوید که قلع کاری ظرف باکیفیت باشد. شما می توانید ظروف مسی با قلع کاری با کیفیت را از وبسایت مس فروشان تهیه کنید.
۵. نگهداری در محیط خشک
قرار دادن ظروف در محیط مرطوب مثل کابینت نزدیک به سینک، روند سیاه شدن را سریع تر می کند. در جاهای خشک از ظرف خود نگهداری کنید تا عمر آن افزایش یابد.

سیاه شدن قلع داخل ماهیتابه مسی ، هنوز سالمه و قابل استفاده
چرا بیرون ظروف مسی سیاه میشه؟ همراه با راه حل
ظروف مسی اگه نانو مس نشده باشن با برخورد هوا و اکسیژن به طور عادی سیاه میشن مثل باقی فلزات ، واکنش مس و اکسیژن باهم به صورت کدر شدن دیده میشه و اگه روی شعله گاز بزارید ، چون واکنش اکسیژن خیلی سریع اتفاق میوفته روند سیاه شدن و کدر شدن ظرف مسی رو سریع تر مشاهده میکنید . مثلا آب هم چون اکسیژن داره وقتی روی مس بمونه باعث میشه مس لک بگیره و سیاه بشه ! اما راه حل سیاه نشدن ظروف مسی چیه ؟ راه خل سیاه نشدن ظروف مسی نانو مس کردن ظروف مسی میباشد که فقط در مراکز نانو کردن مس انجام میشود و میتوانید برای نانو کردن ظروف مسی خود را به مس فروشان بسپارید و از براقیت دائمی آن ها لذت ببرید.

چرا داخل قابلمه مسی سیاه میشه ؟ آیا سیاه شدن داخل قابلمه مس ضرر نداره ؟
چرا داخل ظروف مسی جدید اول براق ولی بعد از استفاده سیاه میشه؟ راه حلش چیه!
وقتی ظروف مسی جدید خریدین داخلش نقره یا سفید براق چون واکنش فلز قلع با اکسیژن هوا بسیار آروم و خیلی زمان بر اتفاق میوفته و قابل دیدن نیست شاید سیاه شدن متداول و عادی فلز قلع بیشتر از ۱۰ سال باشه . اما چرا بعد از استفاده داخل ظروف مسی سیاه میشه ؟ چون همون فلز قلع بلافاصله در معرض آب ، مواد غذایی ، چربی ، شعله حرارت و… قرار میگیره که تمام این موارد به سرعت اکسید شدن و واکنش فلز قلع با اکسیژن موجود در این مواد کمک میکنه.
راه حل سیاه شدن داخل ظرف مسی اینه که هر چند وقت یکبار ظروف مسی خودتونو سفیدگری کنید . که در مقاله های دیگه توضیح دادیم کامل ظروف مسی چه زمانی نیاز به سفیدگری دارن که میتونید در وبسایت مس فروشان مشاهده کنید.

داخل قابلمه مسی سیاه شده ولی هنوز سالمه و قابل استفاده است

وقتی رنگ مس داخل ظروف مسی دیدید بعنی باید سفیدگری بشه . راه حل سیاه شدن داخل ظروف مسی سفیدگری مس میباشد
آیا سیاه شدن داخل ظروف مسی ضرر نداره ؟ چه زمانی ضرر داره؟
خیر سیاه شدن داخل ظروف مسی هیچ ضرری برای سلامتی نداره و به همین دلیل در صنایع ساخت کنسرو و کمپوت از این فلز استفاده میشه چرا ! چون فلز قلع تنها فلز خنثی که تنها واکنشش سیاه شدن و تغییر رنگ یعنی واکنشی با مواد غذایی نمیده که مثلا باعث تغییر رنگ یا طعم یا خاصیت مواد غذایی بشه ، به همین جهت قلع در ظروف مسی فقط به عنوان لایه ای عمل میکند که از ورود زیاد عنصر مس به غذا جلوگیری کند تا حدی که هم از خواص درمانی و فواید ظروف مسی بهره مند شوید و در عین حال از استفاده بیش از حد آن نیز جلوگیری میکند. چه زمانی استفاده از ظروف مسی ضرر داره ؟ زمانی استفاده از ظروف مسی ضرر داره که سفیدگری داخل ظروف مسی از بین رفته باشه مثل عکس پایین

قلع داخل قابلمه از بین رفته و رنگ مس دیده میشه و نیاز به سفیدگری داره
روش های تمیز کردن ظروف مسی سیاه شده
حتی اگر همه نکات را رعایت کنید، باز هم ممکن است بپرسید: چرا داخل ظروف مسی سیاه می شود؟ خوشبختانه روش های متنوعی برای تمیز کردن این سیاهی وجود دارد.
۱. تمیز کردن با سرکه و نمک
۲. استفاده از لیمو و جوش شیرین
۳. پولیش مخصوص مس
در مقاله سفید کردن ظروف مسی به صورت کاملا مفصل به این موضوع پرداخته ایم که می توانید نحوه تمیز کردن ظروف مسی را به صورت قدم به قدم در آن مشاهده کنید .
نکات مهم هنگام استفاده از ظروف مسی
- همیشه قبل از استفاده، مطمئن شوید که قلع داخلی سالم است.
- برای شست وشو از سیم زبر یا مواد شوینده قوی استفاده نکنید.
- اگر دیدید داخل ظرف مسی سیاه شده، سریعاً آن را تمیز کنید تا لکه ماندگار نشود.
نتیجه گیری
اکنون که به طور کامل بررسی کردیم چرا داخل ظروف مسی سیاه می شود، می توان نتیجه گرفت که این موضوع یک پدیده طبیعی است و به عوامل مختلفی مانند اکسید شدن، حرارت، غذاهای اسیدی و رطوبت بستگی دارد.
خوشبختانه با رعایت چند نکته ساده مثل استفاده از شعله ملایم، خشک کردن ظرف پس از شست و شو و قلع کاری مناسب می توان به طور قابل توجهی از سیاه شدن ظروف جلوگیری کرد.
در نهایت ممنون از اینکه تا انتهای این مقاله همراه فروشگاه مس فروشان بودید. اگر شما هم تجربه ای دارید یا راه حلی خاص برای رفع سیاهی ظروف مسی می شناسید، در بخش نظرات با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

تغیییر رنگ بیرون مس بعد از استفاده